Welcome to Galway


Assalamualaikum adik-adik. Ada yang ditawarkan ke National University of Ireland, Galway? Kalau adik ditawarkan ke universiti ini, jangan risau dan cuak! Pengalaman dan pembelajaran di sini sangat menyeronokkan dan menarik.

NUI Galway

Galway, merupakan bandar ketiga terbesar di Ireland selepas Dublin dan Cork. Bandarnya kecil dan cukup mendamaikan. Permandangan semulajadi yang cantik dan tenang di Galway menjadikan NUI Galway, satu tempat yang kondusif untuk belajar dan hidup sebagai pelajar. Penduduk-penduduk di sini juga cukup terkenal dengan keramahan mereka terutamanya golongan tua. Begitu juga dengan para pelajar dan pensyarah-pensyarah di sini. Mereka sentiasa bersedia untuk membantu dan menghulurkan pertolongan jika kita memerlukan. Malah, pelajar-pelajar di sini hanya berjalan kaki dan mengayuh basikal untuk ke universiti. Sekurang-kurangnya, dapat juga bersenam setiap hari..

Kehidupan pelajar-pelajar di sini juga ringkas dan kos hidup juga rendah. Adik-adik pasti dapat berjimat dan menyimpan wang kerana kos hidup yang rendah di sini. Hubungan sesama pelajar-pelajar Malaysia juga sangat rapat ibarat sebuah keluarga disebabkan komuniti Malaysia yang kecil di sini. Jika berjumpa di mana-mana, pasti akan bertegur sapa.
Corrib river

Belajar di Galway pula memerlukan adik-adik untuk belajar secara konsisten sejak dari tahun pertama lagi. Ini kerana, markah bagi setiap peperiksaan akan dibawa hingga ke tahun akhir. Pembahagian peratusan mengikut tahun adalah seperti berikut:

Tahun 1=10%
Tahun 2=10%
Tahun 3=20%
Tahun 4=30%
Tahun 5=30%
Oleh itu, adik-adik perlu belajar konsisten dan bersungguh-sungguh sejak tahun pertama lagi untuk memastikan keputusan yang cemerlang apabila mendapat ijawah kelak. Pembelajaran di sini lebih bervariasi dan lebih intergrated. Sejak tahun pertama lagi, adik-adik berpeluang untuk dissect mayat. Setiap minggu adik-adik akan masuk ke dissection room dua kali, 2 jam setiap sesi. Oleh itu, adik-adik akan lebih memahami apa yang adik-adik belajar di dewan kuliah. Namun, mungkin adik-adik akan merasa agak susah pada permulaan untuk mengingati nama-nama bahagian badan, tapi insyaAllah lama-kelamaann, ia akan menjadi lebih senang. Kan, setiap kesulitan tu akan diiringi kesengan. Ingat janji Allah. Modul pembelajaran pada semester pertama agak padat berbanding semester kedua pada tahun pertama, namun, itu tidak bermakna adik-adik tidak sempat untuk menyertai apa-apa aktiviti yang diadakan di galway. Insya Allah, banyak aktiviti-aktiviti yang dianjurkan di sini untuk mengeratkan hubungan sesama kita di sini. Pasti pengalaman hidup di sini sangat menyeronokkan.

InsyaAllah, hidup sebagai pelajar di Galway akan menjadikan adik-adik manusia yang lebih baik dan doctor yang hebat. InsyaAllah.

salthill di kala senja

Selamat datang dan menjadi ahli keluarga GALWAY!!! (^_^)

Irish Bank!! *Must Read*

Pesanan khidmat masyarakat oleh Nurul Amalina Osman di RCSI, Dublin.

Secara umumnya, untuk membuka bank akaun di Ireland, proses yang diambil memakan masa berminggu-minggu berbanding Malaysia. Maka, anda diminta bersabar sebelum memperolehi kad ATM anda.

Semasa proses pendaftaran, anda dikehendaki membawa dua benda:
  1. Pengesahan Identiti: Passport adalah pilihan utama!
  2. Pengesahan Alamat: Lazimnya pelajar RCSI menggunakan surat 'To Whom It May Concern' daripada pihak universiti.
Selepas proses pendaftaran, anda akan memperolehi nombor akaun anda. Anda juga sudah boleh memasukkan traveller cheque kesayangan anda untuk di bank in ke dalam akaun. Semua perkhidmatan adalah percuma!

Terdapat 3 bank utama di Ireland: Allied Irish Bank (AIB), Ulster Bank dan Bank of Ireland (BOI). Yang mana satukah pilihan hati?

Bank of Ireland (BOI)

Jarang-jarang kita dengar pelajar Malaysia menggunakan BOI. Maka, next!!!

Allied Irish Bank (AIB)

Bank rasmi pelajar-pelajar Malaysia di Ireland.

AIB dikatakan mempunyai perkhidmatan online banking yang termantop. Online banking sudah menjadi keperluan bagi pelajar di sini untuk membayar segala hutang piutang, duit sewa rumah kepada para landlord mahupun menghantar nafkah pulang ke Malaysia. Namun, untuk menggunakan perkhidmatan ini, anda perlu mendaftar secara berasingan selepas membuka akaun bank. Cara yang saya gunakan ialah menelefon pihak bank sendiri. Jangan risau, pihak bank sangat mesra dan membantu. 

Peringatan!: Bank di Ireland mempunyai kawalan sekuriti yang agak ketat. Maka, anda perlu mengingat beberapa jumlah dan lokasi transaksi terakhir anda untuk mendaftar online banking. Jika tidak, anda mendapati anda terpaksa menyelongkar resit-resit Dunnes pada waktu pegawai AIB menunggu di hujung talian.

Setelah mendaftar, anda akan mendapat Personal Access Code (PAC) khas untuk log in ke online banking andaNamun, penderitaan anda masih belum berakhir. Anda perlu memohon Code Card dari akaun online banking anda dan menunggu berhari-hari sebelum Code Card yang comel lote itu dihantar ke rumah anda. Selepas itu, barulah anda boleh melakukan sebarang transaksi ke dalam mana-mana akaun.

Untuk memohon kad kredit, anda perlu memohon secara berasingan selepas membuka akaun. Hal ini disebabkan kad ATM dan kad kredit AIB adalah dua kad yang berbeza. Kad kredit juga penting kerana kebanyakan transakasi di internet seperti pembelian tiket kapal terbang memerlukan kad kredit. Namun, had kad kredit AIB hanyalah 600 euro. 

Anda juga tidak digalakkan menggunakan kad kredit untuk transaksi yang tak penting saperti pembelian di eBay bimbang terlajak belanja. Ingat, terlajak perahu boleh diundur, terlajak duit buruk padahnya! Anda lebih dinasihatkan menggunakan PayPal untuk transaksi sedemikian.

Ulster Bank

Pelajar Malaysia juga jarang menggunakan Ulster Bank, tetapi populariti Ulster Bank makin meningkat naik disebabkan beberapa faktor.

Faktor yang utama tentunya disebabkan kad ATM dan kad kredit Ulster Bank adalah kad yang sama!! Maka, anda tak perlu bersusah payah mendaftar dua kad berbeza. Malahan, kad kredit Ulster membenarkan transaksi tanpa had (berbanding AIB yang hadnya hanyalah 600 euro). Ini penting kerana kebanyakan tiket kapal terbang pulang ke Malaysia berharga lebih 600 euro.

Sekian sedikit perkongsian. Jika ada kesalahan dan kekurangan boleh tulis di bahagian komen. Semoga adik-adik beroleh manfaat dan berkat. 

RCSI Academic Matters



kredit to miss farida..


Bercerita mengenai RCSI, pasti adik-adik tertanya-tanya bagaimana sistem akademik yang bakal ditempuhi untuk tempoh 5 tahun atau 6 tahun akan datang.InsyaAllah pastinya pengalaman menarik bakal menati adik-adik. Bak kata pepatah, tak kenal maka tak cinta, jadi jom kita sama-sama pakat kenal mcm mana ek sistem pembelajaran di RCSI.  

Secara keseluruhan, sistem pembelajaran di RCSI terbahagi kepada tiga peringkat iaitu
Junior Cycle 
·  Junior Cycle 1
·  Junior Cycle 2
·  Junior Cycle 3                 
    Intermediate Cycle 
·  Intermediate Cycle 1
·  Intermediate Cycle 2
·  Intermediate Cycle 3
    Senior Cycle
·  Senior Cycle 1
·  Senior Cycle 2 

Menarik kan? Untuk tahun pertama ni, adik-adik bakal melalui Junior Cycle 1 (September-Januari) dan Junior Cycle 2 (Februari-Jun). InsyaAllah kelas adik-adik di bangunan utama RCSI dan kebiasaannya kelas berlangsung selama  3-4 jam bergantung kepada jadual setiap individu. InsyaAllah tahun pertama di RCSI tak lah begitu padat untuk adik-adik menyesuaikan diri. 

Skarang ni, kite bercerita dulu tentang Junior Cycle ek..
Ok, nak tau apa adik-adik bakal belajar? 
Untuk Junior Cycle 1, subjek2 nya ialah
 Modul 1: Neuromuscular (NM)  
 Modul 2: Haematology and Immune System (HIS) 
 Modul 3: Alimentary System (AS) 
 Modul 4: Concepts and Principle in Biomedicine (CPB)  
 Modul 5: Health, Behaviour and Society 1 (HBS 1)       
 Modul 6: Clinical Competencies (CC) 

Ok, kite cite lak sal Junior Cycle 2, subjek2nya pula ialah
 Modul 7& 8:  Cardiorespiratory (CVR)
     Modul 9: Genitourinary and Endocrine (GE)
     Modul 10: Molecular Medicine (MM)
     Modul 11: Health, Behaviour and Society 2 (HBS 2)
     Modul 12: Clinical competencies (CC)   

Clinical skill?  

Menariknya di RCSI, adik-adik akan didedahkan secara berperingkat dengan clinical skill seorang doktor seperti  ‘history taking’ dan ‘physical examination’ dalam modul clinical competencies. Untuk modul ni adik-adik akan mengahadapi ujian ala-ala ujian oral yg dinamakan OSCE  pada akhir semester Junior Cycle 2. InsyaAllah sgt222 menarik sbb rs cam dh jadi doktor hehhehe...  dan kelas tutorial akan diadakan stiap 2 minggu n adik-adik akan dibahagikan kepda kumpulan masing2. .stakat ni adik-adik perlu ad stethoscope utk modul ini..

 Assignment? Homework?  


Alhamdulillah kt RCSI ni kita x dibebankan sgt dgn assignment atau homework yg bertimbun..cumanya utk modul HBS 1 dan HBS 2 adik-adik prlu menyiapkan assignment secara individu dan berkumpulan. Menarik sbb  masa ni la menguji kredibiliti kite nk bkrja in a group yg mcm2 jenis org ada... n pentgnye juga assignment ni sbb 22.5-25% of the marks akan contribute utk mrkah bg end of smester exam.. nasihat brsama jgn procrastinate.... 






Test? Exam?  

Dh penat2 belajar, mestilah ad ujian nk menguji kefahaman kite kan? Kt RCSI  ni lak, insyaAllah akan ada 2 assessments: 
            Continuous assignment
·  On-line MCQ quiz  
Biasanye quiz ni akan ad 2 kali utk stiap sem n ad 10 soalan yg merangkumi sume modul2 yg kite belajar utk sem tu.. insyaAllah leh je score 10/10 n utk quiz ni akan contribute 5% utk stiap modul
·  Card signing  
Card signing ni biasanya ada utk stiap 2 minggu iaitu pada hari jumaat. Test ni ala-ala ujian oral bg anatomy dan contribute lbh krg 2.5% .Utk anatomy, adik2 akan ada 2 klas anatomy practical utk setiap minggu. Menariknya, sbb stiap kumpulan akan ada cadaver msg2 yg mana sgt2222 membntu utk kite bljr anatomy scr trperinci. InsyaAllah byk pengalaman lucu adik-adik akan hadapi. Cuma kena sntiasa brlapang dada n brsiap-sedia.
End-of-semester examination  
Yg ni mrupakan final exam bg stiap sem. Jenis soalan ialah objektif n short note. N tahun akak, format soalan ialah 30 soalan objektif n 3 soalan short notes bg stiap modul. Dan kebiasaanya lg, 2 modul akan disatukan dalam satu paper.InsyaAllah, soalan hanya berkisar pada nota-nota lecture.

Lecture notes?

InsyaAllah di RCSI, kita sgt2 diberi kemudahan sbb lecture notes yg disediakan lengkap n effective. Dan lecture notes ni boleh di download di MOODLE. Utk pengetahuan adik-adik, MOODLE  ni kena jd ‘best friends’ adik-adik kt RCSI ni sbb sume bnde kite leh dpt dr MOODLE. Conthnye lecture notes, maklumat sal exam, jdual klas, pembahagian kumpulan, past year questions. Macam2 adaaaaaaaa... hehhehe tp kena rjn explore la ek..    

Language class
Pd minggu orientasi, insyaAllah akan ad language test n adik2 kemudiannya akan mengikuti language class utk spanjang 2 sem. Mnriknya klas ni sebab bkn shj akan tngkatkn keyakinan tp scr x lngsung kita akan bljr ttg irish culture n communication skills. Biasanye klas ni akan focus kpd apa yg student nk. Conthnye tahun lpas, language class jd sgt menarik sbb byk focus kpd communication skill utk history taking n physical examination. Alhamdulillah sgt2222 membantu...   

insyaAllah menarik sgt belajar di RCSI n sbnrnya sume tmpat best. Yg pntng bkn tmpt tu semata tp brgantung pd kesungguhan n keazaman kita sndiri. Slmt brmujahadah adik-adik.

Ahlan wasahlan ~_~
insyaAllah brtemu di RCSI...




My Very FIRST Day.......in RCSI

Bismillahirrahmanirrahim...




assalamualaikum wbt..


first of all congaratulation to all that had been tru the exam, interview and stuff..alhamdulillah..
you guys must be really exited to fly overhere!!!(ireland i mean)..hehe..
its a same old feeling that i had too when i was in 1st year..
so i would like to share a little bit experience in my 1st day at RCSI aka. the orientation day (as the next day classes are already started)
jom g skolah!!!


(ni ikut ingatan semata-mata kalau ada tersalah maafkan ye!!)


Dari malam lagi kami telah membuat janji temu dengan seorang senior untuk membawa kami berjalan kaki ke RCSI..
katanya, tak lama pon kalau berjalan, dalam 15-20 minit irish walk..irish walk??apakah itu?? orang irish ade style jalan tersendiri ke?? (jakun)
selain tu boleh tengok view kat dublin nie..
so kami pon bersetuju untuk jalan kaki walaupun macam agak letih dan jetlag pon tak habis lagi.


as our orientation start at 9.00 am, so kitorang bertolak dalam pukul 8.00 am supaya tidak berlaku benda-benda yang tak diningini..
and we take about half an hour ke sana..mungkin kerana kami masih malaysian..so we still practice malaysian walk..huhu..(our house is at harold's cross road, mmg jauh sikit dari rcsi)
sampai disana, kami ke lecture hall ( O'flanagan LT) untuk sedikit talk and brief introduction to RCSI....


basicly on that day we've been provided an overview of various functions within the College, such as: library,health services, student services, and also clubs and societies.
they also have welcome speeches by Professor Cathal Kelly, Dean of the Faculty of Medicine and Health Sciences; Philip Curtis,
Associate Director of Admissions and Student Services and Dr. Alice McGarvey, Vice Dean for Student Affairs.


kemudian kami dibagi-bagi mendikut group dan tiap2 group ada mentor aka tutor yang akan menjaga kita sepanjang tahun pengajian ini.
mentor atau tutor ini terdiri dari lecturer kita je..they will talk alittle bit bout RCSI and h dan tow to cope with overseas condition. note: they all are very friendly people.
next, we also been allocate with Fresher's week buddies. and masing2 dan akan dibawa tour seluruh rcsi..
disebabkan rcsi sangat lah comel saiz nya, oleh itu x sampai 1 jam..tour kami telah tamat..
dan kawan2 irish yang lain menjemput kami ke bar berdekatan untuk bersocial..but..no thanks!!!
note: sekali lagi ingin diulang, diorang amat sangat ramah dan sangat suke akan foreigner macam kita..banyak soalan akan ditanya..banyak mende baru akan diaccounter spt: tibe-tiba ade orang nak salam-salam ke, ajak pergi bar..
huhu..dan semua itu adalah experience untuk mematangkan kita k..tips: cool and relex..diorang tak makan orang pon..explain je..insyaallah diorang faham..




then...we have The REgisteration day!!!!
that afternoon, after a loooong morning, semua pelajar diminta ke exam hall untuk process register.we have to queue (which is saaaangat panjang sebab die gabung medic + pharmacy + physiology)
ok..time ni, we have to bring along ALL our stuff, surat jpa/mara, surat afidavit, surat tawaran, semua surat yang ada, just bring them together. after that, kita kan melalui beberapa process..(kalau ade yang tak cukup anda terpaksa cukupkan..kalau tak tak boleh register)


-kita akan buat RCSI student card!!!


we have to queue again to take picture and the card will be done on the spot..yeah!!you dont need to wait a whole day..just a few minutes je..
jangan lupa untuk berpakaian kemas dan cun sentiasa kerana id card inilah yang akan kita guna selama-lamanya..huhu..
this student card is veeery important guys..with this card, we can have access to library, (tanpa card tak boleh masuk library) gym, computer labs, prayer rooms and many more area in rcsi do need to use id card.


-open up an account!!!


on that day, there are 2 banks that open up a booth during registeration, that is AIB (Allied ireland bank) and BOI (bank of ireland). both are very good, but AIB always the favourate bank ever..ye ke??hehe..
both bank ade la benefit diorang..kalau AIB, senang untuk transfer duit dan berurusan, sebab tu selalu students malaysia bukak AIB je..tak banyak songeng kate orang terengganu..
theres no fee untuk buka account, so why not just register both??hehe..
ps: but 1st, you need to finish up ur registeration.you cant open an account until you finish register..huhu..


- moment yang paling dinanti-nantikan..get ur RCSI lappy!!!!!
(gambar hiasan)


as you all know..kita kan dapat laptop free kan..so, after register semua siap, kita akan disuruh untuk kutip laptop masing.(last time kat basketball court)
after check semua ok..then boleh balik!!!
ps: you will get log-in details for RCSI online services, including the VLE (Virtual Learning Environment) and your RCSI e-mail account dalam booklet register to..
VLE ataupun moodle adalah lamatweb rcsi dimana semua notes akan diupload disana..dan kita kan ada rcsi email khas untuk pengumuman dibuat..(cool kan rcsi??hehe)
time kami..dapat laptop hp yang beru dan berwebcam.. so we'll see laptop apa korang dapat nanti..


- tyme register to..ada seniors yang bukak booth jual buku2..
kalau ada yang tak sempat nak beli buku ke..boleh beli dengan diorang..dengan harga yang ok jugak..


wa!!!!finally..da abispon a whole orientation day!!!!bestkan??
memang hectic sangat..dan letih sangat...
cant wait nak tunggu next day punye kelas!!!!





exited to memang exited..tapi ingat betulkan niat ye adik-adik..kita ada misi besar untuk datang ke ireland ni..




L.O.V.E.

Dublin Pictures?

Ada orang tanya mana gambar Dublin. Saya upload sikit. Sorry kalau quality tak berapa best. Orangnya tak pandai ambil gambar >_<


From Dublin Pictures?


From Dublin Pictures?


From Dublin Pictures?



From Dublin Pictures?





From Dublin Pictures?


From Dublin Pictures?


From Dublin Pictures?

Transportation untuk RCSIans!!

Bismillah.
Assalamualaikm wrt.

Transportation ke sekolah!

JALAN KAKI


Part transport ni sangat best.
RCSI memang terkenal dengan class awal pagi nyerr.
Paling awal class adalah jam 8pagi. Maka, time ni lah boleh kita perhati
Betapa berdedikasinyerr student2 Malaysia. Lecture xmendapat sambutan.
Selalunya, untuk 1st year, class start jam 9pagi.
And habis class petang, dalam jam 4petang.
Macam skolah kan?? urmmm




Masa Autumn, dalam period 2 bulan pertama time adik2 sampai Ireland, insyaAllah musim sejuk belum start sangat lagi, so x berapa nak sejuk.

Makanya, silalah berjalan kaki ke sekolah. Kasut semahunya waterproof, ber’hoodies’ dan kasut yang the best choice, insyaAllah yang waterproof.

Jarak waktu jalan kaki ikut kawasan rumah adik2 juga.

Dublin 2&4: Around 10-15minutes

Dublin 6:
- Rathmines: 15-20 minutes
- Harold’s Cross: 20-25 minutes

Dublin 8 (South Circular) : 25-30minutes

Urmm ada area2 lain lagi. Huhu xingat,
Tapi, semua ni Malaysian walk. InsyaAllah, kalau Irish walk, dapat jimat 5-8 minutes.

Dan, jangan risau coz xpenat sangat pun jalan sbb time musim luruh ngan winter xberpeluh.
Sejuk, so pakai tight and kot tebal yang berat.
Huhu bagus untuk training and exercise =)






BASIKAL



Transport ni tak berapa popular di kalangan muslimat. Dan agak famous for muslimeen
Tapi, ada ramai jugak kakak2 yang naik basikal, especially yang rumah jauh2.

Harga basikal??
Haha
Cuba teka?

Mahal, mahal.
But then, still affordable.
Basikal yang 2nd hand kat kedai harganya area 79.99-200.00 EUR.
Dan condition basikal memang elok insyaAllah sebab kedai2 kat sini sangat2 bagus.

Mengikut pengamatan setahun di Dublin, memang ternyata basikal adalah pengangkutan pilihan compare motokar, and bus di kalangan Irish.
Jangan terkejut, time nak parking bicycle, korang terserempak dgn lecturer anatomy!

Nak dapatkan basikal paling murah, pegilah car boot (tempat jual barang murah yg diadakan 2minggu skali). Basikal kat situ dijual area 25.00-50.00 EUR.
Just condition basikal xdalah sihat sgt. Ada karat2 skit tapi still murah n boleh diguna dgn mantopnyerr!

Pasal basikal ni, nak share yang kes kecurian basikal amat common kat Dublin.


p/s: tgk ni tinggal tayar je

Jangan khuatir....
InsyaAllah, kunci dgn betul dapat elakkan basikal anda hilang. Yang penting doa Allah jaga basikal kita! =)





















DUBLIN BUS



Dublin Bus sememangnyerr satu-satunyerr syarikat bus yang memonopoli bus2 yang ada kat jalan raya around Dublin.

Bas ni 2 tingkat. SubhanAllah....selesa! Xyah aircond sbb udara kat sini lebey sejuk dari aircond masyaAllah!
Adik2 boleh jugak pegi sekolah naik bus, sbb insyaAllah bus kat sini sgt2 frequent masa hari skolah.
Tapi kena kluar rumah awal jugak kay.

Kat sini, nak naik bus boleh guna coins,











atau Rambler ikut hari(smartcard)










Coins kena accurate. Takde changes. Kalau coins x accurate, korang terpaksa redeem duit baki guna resit bus kat Dublin Bus Office kat city.

Rambler untuk student pula dijual dgn harga student yg murah n berbaloi.
Untuk
5 Hari : 15.00Eur
30 Hari : 75.00Eur

Selalunya, time winter, penggunaan bus sangat meriah.
Teringat pulak, pernah terjadi Winter lepas di musim exam. Jalan frozen. Penuh Ais. Boleh meluncur.
Licin sangat3x. By that time, Dublin bus punya service stop for 1-2 days.
Kenalah jalan kaki....lalalala~~~ dalam kesejukan winter huhu =(



InsyaAllah inilah transportation yang ada kat Dublin.
Kalau nak naik taxi mmg xcukuplah elaun sbb taxi kat sini telan duit macam kita minum air. Mahal!!!
Jika teringin nak naik beca, silalah ke city atau Grafton street depan RCSI. Tapi beca moden lah and ada orang yang akan drive kan free utk korang!
Sekian.
Selamat berkenderaan ke sekolah!
Walaupun berjalan kaki, insyaAllah setiap langkah Allah count as jihad kita menuntut ilmuNya! =)

Tips Menjaga Duit!

Fuyooo duit Euro!!
Korang!
Awas!

Hehe.
Inilah main problem student2 Malaysia bila sampai sini.
Bak kata sorang kakak senior (“Kedekut!”)

Ni normal, so jgnlah down bila ada yg kata korang kedekut.
Masa mula2 kami, senior2 korang ni jejak kaki kat sini, sangat2 kedekut!
Semua benda nak convert. Nak makan cokelat Cadbury harga 2euro pun berkira. Lagi2 time Euro tgh tinggi.
Dulu 1 Euro = RM 5.20
Sekarang dah makin kecik duit Euro ni: 1 Euro = RM 4.00 (June 2010)

So, imagine lah kami, convert cokelat yg sekepin tuh jadi RM10++
Ermmm letak balik xjadi nak beli!!
(Note that: Kena boikot Cabdury sebab recently US punya syarikat ambil alih. So, plzzz boikot, insyaAllah kita perjuangkan yang haq untuk bantu saudara2 kita especially di Gaza insyaAllah)

Okay, nak save duit.
Sekiranya by the time korang rasa diri sangat kedekut. Ahaa!
InsyaAllah ini salah 1 cara nak save duit. Especially PMCsians. Musti korang rasa nak save sangat2 kan?
Makanya, jangan risau kay.
Once dah daftar and ada account AIB (Allied Irish Bank), korang dapat uruskan duit secara online. Semua urusan kat sini, mmg mudah. Nak transfer duit pegi account lain ke, bayar rent, anything insyaAllah secara online.

Secara online jugak dalam account bank tuh, orang boleh buka saving account.
Contohnya bank AIB, korang boleh apply online untuk saving.
Secara automatiknya, every month duit korang akan di transfer ke dalam saving account.
Ada juga yang save dengan membuka account di bank2 lain, seperti BOI (Bank Of Ireland),
Ulster Bank etc.



Okay.

Berapa duit yang korang dapat yek?
Alhamdulillah, Allah berikan kita wang yang cukup untuk survive every month melalui JPA.
Thank you Allah!
93500Euro per month.
Ops
935.00Euro lah. Hehe =p

Approximately, 400-500Euro akan di spend untuk basic living cost.
Contohnya, house rent, electricity, internet share untuk house spent, duit bus.
Menariknya, xda bil air kat Ireland. Free!! Duduk pulau lah katakan. Tapi bukan air masin kay!

So, bakinya ada lebih kurang plus minus 450-500Euro.
Korang boleh lah budget2 brapa nak simpan.
Duit makan biscuit, cokelat, baju, alat tulis, aiskrim, beg kasut, jalan2, travel, pegi program2 etc.
Astaghfirullah, kat sini bahaya berbelanja sbb semua orang ada debit card. Pergi mana2 guna debit card saje. Jadi, selalunya, mmg jarang yang ada cash kat tangan. Dan sebab itulah kita kena berhati-hati dalam berbelanja sebab mmg tak sedar berapa yang dah belanja. Aisshhh, elakkan kay. Catatlah kat buku 555 everytime korang berbelanja. Jgn asyik cocok debit card je!
Selepas selesai urusan berbelanja roughly per month, insyaAllah, bolehlah transfer ke dalam saving account dalam 150-300euro.
At least, save lah 100-150euro, in case anything emergency, and untuk flite ticket balik Malaysia semestinya!!



So, sekarang xda lagi kay alasan kedekut2 lagi. And, janganlah boros pulak, mentang2 baju2, kasut2, gadget2 sgt hebat kat UK, Ireland. Ha! Lagi2 ebay, amazon. Hati2 korang! Jangan asyik sanagt sampai lupa nak save for future. In case, kena resit paper so on, so kita kena prepare! Tidaklah maksud nak doa untuk fail. Who knows? Only Allah. Yang penting kita prepare. Dan Allah tak suka orang yang boros.

"Hai anak Adam! Pakailah perhiasanmu di tiap-tiap masjid; dan makanlah dan minumlah tetapi jangan boros, sebab Allah tidak suka kepada orang-orang yang boros." [al-A'raf: 31]

Elakkan sifat kedekut juga!

“Dan ketahuilah, sesungguhnya harta-hartamu dan anak-anakmu adalah fitnah (ujian/cobaan)
bagimu.” [al-Anfaal: 28]



Sentiasa bersyukur dengan apa yang kita peroleh!
Apa yang lebih baik ialah merancang!
=)

RCSI The Introduction

Article prepared by Sis Aisyah Rahman,RCSI.


First thing first, congratulation to all of you who’ve made it through!...In our assumption, you all prolly must have known a little bit about RCSI (or a lot because you study them for the interview). So here are just some additional pieces of informations that we hope would help.

There are two separate building not including the library. Roughly, there is Stephen Mall next to it, and Stephen Green Park is in front of it. City centre would be about 10 minutes walk which you will pass trough Grafton Street (the most expensive outlet rental in the Europe).


Going interiorly, first of all, of course, the lecture theatre. The lecture theatre that is use throughout the your existence in RCSI building is O’Flanagan. It is the largest one filled by students from Malaysia, Canada, Middle East, Trinidad and Tobago, EU and quite few from Ireland itself.


Secondly, you’ll need to know where the anatomy lab is. This is where you’ll dissect cadavers within groups with assigned prosectors. There are around 16 tables and each table would have around 8 members. Anatomy will be first taught in lecture hall then alternately, groups will proceed to the lab.

Thirdly, there will be tutorials for clinical competencies module. Most of the time, the tutorials will be held at Tutorial Room 6. This is located at the other building. You’ll need to first sign up at the porter. If you are not sure where, just ask him, he’ll be delightful to help insyaAllah. Other tutorial rooms are in the main building surrounding the theatre and only one is isolated (TR 5).

Next would be the computer lab. Not too far away (as the building itself is small), and you will need your student ID to gain access. Computer lab is mostly use to print lecture notes or just to past the time.

To use the printers, you will have to top-up you ID card (easily done), there are only one printer though in the computer lab. No worries, there are few other places you can print them out, if you use the desktop in the lab to print, the info is interlink by other printers which is located in a room between student hangout area and the gym (2), and also in the library (will explain later).

There is also newly renovated prayer room at the front part of the building. Inside, there is ablution area and telekongs are provided as well. On Friday, girls are suggested to pray at Friendship Room (next to the prayer room) because all parts of the prayer room will be use for Jumaat prayer.

In case you are hungrraayy, RCSI have lovely halal restaurant on the first floor, AK Henry. They serve bfast/lunch meal, sandwiches, soups and pastries. For the sandwiches counter, you will order like you’ll do in Subway and don’t forget to request for Halal Prep because the also serve non-halal meat for everyone else.

There is also coffee dock downstairs where the also sell pretty much the same thing but with larger hangout area. Outside, there are fast food restaurant near to the library which you’ll prolly master in no time. The nearest are K-klub, Wakin Noodle, Sufi’s cafe, or Momo’s.


Not to forget, the library! This is situated close by at another building behind. It’s called Mercer Library and Mercers’ residency is inside the same compound. You’ll need you ID card to enter and there is another computer lab here as well as 2 printer room. Rooms can be booked for discussion at the counter. The pantry is just opposite to the main entrance as well as toilet.

Then, on the first semester, there’ll be a medical check-up for everyone which will be alerted through emails. This is done at the Mercer Medical Centre which is just a few walk ahead from the library. If you are inneed to see a doctor, you’ll need to make an appointment first.

Lastly, if your laptop malfunction or you lose or broken your ID card, you will need to go to the IT department which is at the other building where Tutorial Room 6 is but it is on the 4th floor.